Behöver din hund byta foder?

En Svart Hund Och En Brun Hund.

All mat är inte likadan: Även om din hund redan har hittat sin favoritmat, är en förändring vanligtvis nödvändig under hundens liv. Det finns många motiv för detta. Ofta är hälsotillståndet, allergier, åldern på din fyrbenta vän eller en hälsosammare mat avgörande. För att organismen hos din älskade lurviga vän ska ha tillräckligt med tid att vänja sig vid nya ingredienser och deras sammansättning behöver du framför allt känslighet, tid och tålamod: Denna trippelkombination är avgörande för en skonsam förändring.

Behöver din hund byta foder?

För ett hälsosamt och långt liv behöver din hund en balanserad kost som är skräddarsydd för deras individuella behov. Och eftersom dessa förändras från tid till annan under en hunds liv, bör du också anpassa maten till dem. Men låt oss ta en titt på vad orsakerna till detta kan vara: Den främsta orsaken nummer ett är helt klart sjukdomar och intoleranser. Men hur vet du om din hund lider av en intolerans, överkänslighet eller allergi? Från en objektiv synvinkel manifesterar sig matintoleranser hos hundar på ett liknande sätt som hos deras ägare. Frekventa matsmältningsbesvär som buksmärtor, flatulens, kramper, illamående eller kräkningar, avföring som ständigt är för mjuk till diarré eller hudirritationer som klåda, fjällande, matt päls, återkommande öroninfektioner och håravfall är tydliga varningssignaler om att din hund inte tolererar sin mat bra. Innan du byter foder bör du dock definitivt bekräfta dina misstankar diagnostiskt av veterinären och åtföljas av en uteslutningsdiet. Förutom hälsorelaterade förändringar spelar ålder också en viktig roll i hundmat. En valp behöver en helt annan diet för sin utveckling än vuxna hundar eller till och med seniorer. Eller kanske har du en liten gourmet hemma som klagar på sin tidigare mat eller till och med vägrar den? Ibland är dock orsaken till ett foderbyte också ganska pragmatisk och mänsklig – nämligen när du som husse eller matte vill prova ett annat märke eller en annan typ av foder. Som du kan se är orsakerna till en förändring lika individuella som din fyrbenta vän.

Från valp till senior – övergång mellan åldersgrupper

Precis som du har din älskade följeslagare en mängd olika behov under livets olika faser. När en valp blir vuxen behöver den mindre protein i sin mat än tidigare. Behovet av mineraler och näringsämnen förändras också med åldern. Exakt när ett foderbyte skulle vara lämpligt för din valp beror på dess ras och hälsotillstånd. Mindre hundraser är fullvuxna vid 12 månader, medan stora hundar ofta behöver upp till 18 månader eller mer. Den gyllene regeln gäller även vid byte från valpfoder till vuxenfoder: i etapper! Minst sex dagar bör planeras för detta, med känsliga hundar och valpar är det bättre att ta längre tid. Två veckor kan vara användbart här. För att göra övergången mellan dessa åldersgrupper särskilt enkel rekommenderas ett lekfullt tillvägagångssätt. Om din hund har gjort ett bra jobb kan du belöna den med en godbit från den nya matpåsen!

Ett annat viktigt skede i livet som kan kräva en förändring av kosten är inträdet i senioråldern. Under årens lopp minskar din fyrbenta väns energibehov långsamt. Med lägre aktivitet förändras i slutändan även energibehovet.

Dessutom blir tarmaktiviteten trög i de sena hundåren och matsmältnings- och ledproblem är ofta dagens ordning. Men genom att byta till ett balanserat seniorfoder kan du förhindra vissa åldersrelaterade hälsoproblem och försiktigt stödja ditt husdjur när han blir äldre.

Möjliga problem vid omställningen

Vi vill alla bara det bästa för vår trogna följeslagare. Det är därför vi alltid bör vara vaksamma, särskilt när vi byter foder. När allt kommer omkring måste hundens kropp först vänja sig vid de nya ingredienserna och deras sammansättning. Tyvärr är matsmältningsirritation inte ovanligt under en förändring. Håll därför ett öga på din hund: Om du märker att din hund får ökad gasbildning, diarré, kräkningar eller klåda, se till att sakta ner och till och med ta ett eller två “steg” tillbaka. När matsmältningen har lugnat ner sig igen kan du långsamt fortsätta att byta. Vid foderbyte kan det förekomma ökad och/eller mer frekvent avföring från tid till annan. Om detta är normalt utformat är det vanligtvis inte en anledning till oro och reglerar sig själv efter några dagar, annars ska du kontakta din veterinär.

 Så här fungerar den mjuka omställningen

Om du har den nödvändiga tiden och rätt mängd tålamod, kommer förändringen i mat också att fungera. Eftersom den nya maten är en ny utmaning för din lurviga väns mag-tarmkanal, bör kroppen vänja sig vid sammansättningen och näringsämnena i en lämplig takt och gradvis. I steg kan du blanda i små mängder ny mat för ditt husdjur. För en särskilt mild förändring bör du planera cirka tio dagar, 14 dagar för särskilt känsliga hundar.

Så här gör du:

  • Dag 1-2: 25% nytt foder + 75% gammalt foder
  • Dag 2-3: 50% nytt foder + 50% gammalt foder
  • Dag 6-7: 75 % nytt foder + 25 % gammalt foder

Efter ca 10 dagar kan du ge 100% av det andra fodret. Om du märker att din hund reagerar fysiskt starkt på bytet av mat kan du också göra stegen mindre. Om du följer våra enkla tips står ingenting i vägen för en försiktig förändring av maten och din fyrbenta vän kommer att älska den nyfyllda matskålen. För om hans matsmältning är frisk kommer din hund att vara lycklig!